WRZESIEŃ

        Koniec lata.. nie tylko początek roku szkolnego ale również wszelkie znaki od matki natury oznaczają, iż naprawdę żegnamy się z sezonem. w związku z tym czas też robić zapasy, napełniając spiżarnie przetworami,a zamrażarki warzywami i owocami. Wspaniale powrócić na chwilę w jesienny czy zimowy wieczór do wspomnień zajadając się naleśnikami ze szpinakiem z własnego ogrodu czy pierogami z wkładem truskawkowym, nawet marynowany w soli  koper dodaje potrawom czegoś szczególnego bo pachnie i smakuje niezwykle. Suszone zioła nie tylko stanowią ozdobę ale często ratują w chorobie..Cudowna wiejskość! 
W malej Pracowni też twórczo, pewnej niedzieli zorganizowane zostały warsztaty z kandyzowania miętowych liści, zupełnie spontanicznie, ale jakże wesoło i pysznie.

liście mięty

cukier puder i ubite na niezbyt sztywno białko z jajka

a w takiej formie liście miętowe wędrują do piekarnika

naprawdę rarytas!!


Komentarze